“Samo onaj koji dolazi do ideja s lakoćom, gospodar je svojih ideja, ali isto tako, samo onaj koji ne robuje svojim idejama, gospodar je svojih ideja.”
Lin Yutang, pisac

Uporedo s realizacijom ideje utemeljenja poljoprivredne zadruge radilo se i na projektu opremanja buduće zadruge s potrebnim strojevima i opremom. To je stavljano na sam vrh prioriteta tim više što su proizvodni kapaciteti zadrugara u početku bili znatno veći od onoga što je zadruga mogla plasirati na tržište. Kako bi se udovoljilo strogim zahtjevima tržišta, poglavito velikih trgovačkih lanaca
koji traže poštivanje strogih pravila kad je riječ o načinima pakiranja i rokovima isporuke, donijeta je odluka da se krene u nabavku najmodernije linije za pranje i pakiranje povrća kapaciteta 3-6 t/h, pakirnog stroja GIRO kapaciteta 4 t/h koji omogućava pakiranje povrća u manja pakiranja od 2 i 5 kilograma, rashladnog vozila Mercedes nosivosti 20 tona, te viličara nosivosti tri tone. Investicija je realizirana tijekom 2007. i 2008. godine, a njena ukupna vrijednost iznosila je preko 2,8 milijuna kuna.

Najveći dio potrebnog novca osigurala je Zadruga putem kredita. Veliku potporu dala je Varaždinska županija koja je s 350 tisuća kuna pomogla kupnju najmodernije linije za pakiranje gomoljastih proizvoda. Bila je to prva velika investicija PZ Varaždinsko povrće u kojoj je sudjelovala Varaždinska županija. Inače, županija od prvoga dana snažno daje stručnu i financijsku potporu Zadruzi kao bi se što prije osposobila da samostalno može funkcionirati na hrvatskom tržištu proizvodnje i prodaje poljoprivrednih proizvoda. Županija je u deset godina rada Zadruge s više desetaka tisuća kuna pomogla sufinanciranje edukacije zadrugara, marketinšku promociju zadruge, te izradu promidžbenih materijala.

Druga velika investicija koju je je podržala županija bila je izrada projektne dokumentacije za novi otkupno-distributivni centar Barutana. Za tu namjenu 2010. godine iz županijskog proračuna izdvojeno je 130 tisuća kuna. Potpora Varaždinske županije PZ Varaždinsko povrće nastavljena je i sljedećih godina. U proljeće 2013. godine županija je donijela odluku da s 200 tisuća kuna sufinancira nabavku sortirača. Ukupno sufinanciranje Varaždinske županije u investicije PZ Varaždinsko povrće veće je od 900 tisuća kuna! Osim Varaždinske županije, vidovečki zadrugari imaju još jednog velikog poticatelja i partnera u realizaciji svojih ideja i poslovnih zamisli. Riječ je o Općini Vidovec koja od samog početka kroz niz poticajnih mjera i odluka nastoji stimulirati rad Zadruge. Od strane Općine Zadruga je prepoznata kao jedan od budućih stupova povrtlarske proizvodnje i jedan od poslovnih simbola Vidovca. Iz općinskog proračuna za različite projekte Zadruge izdvaja se novca sukladno s proračunskim mogućnostima, no ipak najviše pozornosti dalo se uređenju i stavljanju u funkciju prostora Barutane. Kroz više godina za uređenje toga prostora Barutane Općina je izdvojila znatna sredstva. Zahtjevi tržišta i sve veće zanimanje potrošača za proizvode vidovečkih zadugara, PZ Varaždinsko povrće motiviraju za daljnja ulaganja u znanje, strojeve i opremu. Prije svega riječ je o nabavci manjih kamiona hladnjača kako bi se brzom dostavom moglo zadovoljiti narudžbe manjih kupaca što bi omogućilo proširenje tržišta, kvalitetniju dostavu i postizanje bolje cijene proizvoda. Uz ostvarenje toga cilja i zadržavanje postojećih kupaca, u sljedećim godinama puno više pozornosti zadrugari planiraju posvetiti investiranju u marketinšku obradu tržišta, te brendiranju svojih proizvoda.

Rezultati postignuti u prvih deset godina govore da su vidovečki zadrugari postavili čvrste temelje na kojima generacije koje dolaze mogu razvijati ozbiljan posao. PZ Varaždinsko povrće po načinu organizacije, rezultatima koje postiže i visini realiziranih ulaganja može biti poticaj i drugima da krenu njenim putem prije svega proizvođačima vina.

RADIMIR ČAČIĆ

dipl. ing., gospodarstvenik i istaknuti hrvatski političar. Nakon desetljeća provedenih u gospodarstvu, početkom devedesetih intenzivno se uključuje u politički život. Obnašao je više javnih dužnosti u hrvatskoj Vladi. Od 2005. do 2008. godine bio je župan Varaždinske županije, te bio među prvima koji je dao snažnu potporu osnivanju PZ Varaždinsko povrće. U njegovm mandatu županija je financijski pomogla opremanje Zadruge potrebnom opremom i strojevima.