“Nikada se ne stidi zbog toga što nisi uspio, jer tko nikada nije doživio neuspjeh, nikada nije ništa ni pokušao.”
Og Mandino, pisac

U proizvodnji i na tržištu opstaje samo onaj tko sustavno i racionalno ulaže u razvoj proizvodnje i proizvoda. No takav stav u poljoprivredi ima smisla i opravdanja samo ako se kupuju strojevi i oprema s jasnim planom optimalizacije korištenja. Bez jasno postavljene vizije i čvrsto utvrđenog plana takve investicije postaju veliki financijski teret kojeg obiteljska poljoprivredna gospodarstva teško mogu podnijeti.

Nebrojeno je primjera u kojima su seljaci po nagovoru tzv. poljoprivrednih stručnjaka iz politički redova kupovali strojeve velike vrijednosti kreditno se zadužujući, a da prije toga nisu imali nikakav poslovni plan. Rezultat takvog promišljanja bio je katastrofalan za hrvatsko selo i obiteljska gospodarstva. Investicija od koje se očekivalo da će stvoriti novu vrijednost, pojela je zdravi temelj i došlo je do propasti mnogih obiteljskih gospodarstava. Zadrugari PZ Varaždinsko povrće nisu nasjeli na priče o tome kako se preko noći stvara velika dobit i kako se bez velikog truda i prolijevanja litara znoja na njivi može razvijati proizvodnja i stvarati materijalna sigurnost za obitelj. Njihovo iskustvo i način na koji su oni pristupili novom vremenu u poljoprivredi može biti primjer ostalima.

Unatoč velikoj gospodarskoj krizi i velikom riziku koji donosi proizvodnja pod otvorenim nebom, na obiteljskim gospodarstvima zadrugara ulaganja u strojeve i opremu vrše se redovito i promišljeno. Procjenjuje se da su zadrugari u zadnjih deset godina u razvoj svojih poljoprivrednih gospodarstava ukupno uložili više milijuna kuna. Kupuju se traktori i drugi poljoprivredni strojevi s jasnom računicom optimalnog korištenja.

U investicijama prednjače Zdravko Cafuk, Josip Škreb, Zdravko Rožmarić, Zlatko Zagorec… No ništa manje nisu vrijedna ni ulaganja ostalih zadrugara. Grade
se skladišta, kupuju traktori, dostavna vozila, pakirnice, sustavi za navodnjavanje, sadilice i druga oprema. Većina zadrugara sustavno radi na okrupnjavanju posjeda, investira u kupnju zemlje kao najvećeg potencijala bez kojeg nema ni poljoprivredne proizvodnje. Kod zadrugara nema bacanja novca u vjetar. Velika pozornost se poklanja obrazovanju i stručnom osposobljavanju mladih budućih zadrugara, te marketinškoj obradi tržišta.