“Ako nisi spreman na rizik neuspjeha, vjerojatno nikad nećeš jako uspjeti.”
Steve Cody, poduzetnik

Tek nekoliko kilometara jugozapadno od Varaždina u plodnom Varaždinskom polju nalazi se 11 sela, i to: Nedeljanec, Prekno, Cargovec, Zamlača, Papinec, Šijanec, Krkanec, Budislavec, Domitrovec, Vidovec i Tužno koja čine Općinu Vidovec. Općina je kroz povijest mijenjala granice, a danas ima površinu od 32 km četvornih. To je tek 2, 53 posto od ukupne površine  Varaždinske županije.

Prema popisu pučanstva iz 2011. godine na području Općine živjelo je 5.425 stanovnika što je tek tri posto stanovništva Varaždinske županije koju sa 146 stanovnika po četvornom kilometru ubrajamo među najnaseljenije hrvatske županije. Prostorni smještaj naselja Općine Vidovec izrazito je ravničarski, te manjim dijelom brežuljkasti na području naselja Tužno. Pitomi i slikoviti vinorodni bregi osvajaju šarmom, a prostor Općine Vidovec čine razigranim i dinamičnim. To je, uostalom kao i cijela Varaždinska županija, kraj u kojem prevladava umjerena kontinentalna
klima. Ljeta su vruća, a zime uglavnom snježne i hladne.

“Nema ništa teže, a zbog toga i ništa vrednije, od sposobnosti donošenja odluka.”
Napoleon Bonaparte, državnik

Budući da je najveći dio područja Općine Vidovec poljoprivredno zemljište posve je razumljivo da se u takvim uvjetima stoljećima snažno razvija poljoprivredna proizvodnja. Razvoju takve proizvodnje pogoduje i to što vidovečki kraj ima veliko bogatstvo podzemnih i površinskih voda koje omogućuju uzgoj različitih vrsta poljoprivrednih i povrtlarskih kultura. Koristeći se iskustvom prethodnih generacija, ulaganjem u opremu, strojeve i tehnologiju, te marljivim trudom Vidovčani iz godine u godinu postižu sve bolje rezultate, posebno u proizvodnji povrća. Vidovečko povrće je zbog kvalitete cijenjeno i traženo diljem Hrvatske.

U tome veliku ulogu imaju zadrugari PZ Varaždinsko povrće koji od osamog početka od čelnih ljudi Općine kontinuirano dobivaju potporu kako bi se projekt Zadruge što kvalitetnije potvrdio u praksi.

 

Just a few kilometres
southwest of Varaždin, in
the fertile Varaždin plain, lie
11 villages which comprise
the Vidovec Municipality.
Throughout history the
municipality has changed its
borders and today covers the
area of 32 square kilometres.
Its layout is distinctly flatland
and the area is mostly
agricultural land, so it is
quite understandable that,
for centuries, agricultural
production has been developing
there.

BRUNO HRANIĆ

ekonomist i političar. Više godina radio je u nekoliko društvenih i privatnih poduzeća gdje je stekao znanja i vještine upravljanja poslovnim sustavima. U političkom životu Općine Vidovec sudjeluje do samog početka, a dužnost načelnika obnašao je u više mandata.

Bruno Hranić ubraja se među najupsješnije općinske načelnike u Varaždinskoj županiji. Osim toga, kvaliteta njegovog rada prepoznata je i mnogo šire pa obnaša više istaknutih dužnosti u Udruge općina u Republici Hrvatskoj, te Odboru regija Europske unije u Bruxsellesu.