“Jučer sam bio pametan. Stoga sam želio mijenjati svijet. Danas sam mudar. Stoga mijenjam sebe.”
Sri Chinmoy, indijski duhovni vođa

Varaždinska županija smještena je u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske te se po prirodnoj i kulturno-povijesnoj baštini ubraja među najljepše i najbogatije hrvatske županije. Povijest na tom području ostavila je brojne materijalne tragove (dvorci, utvrde, palače, crkve i samostani, …), a bogato naslijeđe duhovnog i umjetničkog stvaralaštva govori da se stoljećima na tom području odvijao bogat i dinamičan gospodarski i društveni život koji je često imao utjecaj i na život u cijeloj Hrvatskoj. Tome u prilog svjedoče i podaci da je Varaždin od 1755. godine bio sjedište upravnih institucija Banske Hrvatske, a u njemu je od 1767. do 1776. godine stolovala i hrvatska Vlada. Nakon požara u kojem je izgorjelo više od polovice Varaždina, središnja vlast seli u Zagreb čime je Varaždin izgubio primat u hrvatskom javnom, političkom i gospodarskom životu.

“Bolje je donijeti i lošu odluku nego pothranjivati naviku neodlučnosti.”
Marie Ray, pisac

Malo je županija u Hrvatskoj koje imaju tako bogatu kulturno-povijesnu baštinu kao što je ima Varaždinska županija. Dvorac Trakošćan, Stari grad Varaždin, varaždinske gradske palače, crkve, kapele i drugi sakralni objekti, dvorci: Bela, Novi Marof, Šaulovec, Jalkovec, Vinica, Maruševec, Vidovec, graditeljska baština ludbreške Podravine, zaštićeni perivoji, spilja Vindija, utvrde Grebengrad, Paka i Čanjevo, te topličko lječilište iz antičkog doba tek su mali dio velikog kulturnog i spomeničkog naslijeđa Varaždinske županije.

U gospodarskom smislu Varaždinska županija je velikim dijelom poljoprivredni kraj. Plodna ravnica stoljećima je bila jedan od temelja gospodarske aktivnosti tako da se Varaždinska županija danas ubraja među poljoprivredno najrazvijenije hrvatske županije. Okosnicu poljoprivredne proizvodnje čine povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, cvjećarstvo, te stočarstvo. Kvaliteta varaždinskog povrća nadaleko je poznata i na njemu je stvorena gastronomija koja po raskoši okusa i bogatstvu stola spada u sam vrh hrvatske gastronomske ponude.

The Varaždin County is
situated in the northwestern
part of Croatia and is considered
one of the most beautiful
and richest Croatian
counties. In economic terms,
the Varaždin County is
mostly an agricultural region.
The backbone of agricultural
production makes fruit
and vegetable growing, wine
growing, floriculture and
cattle breeding. The quality
of the Varaždin vegetables
is widely known and the
gastronomy created on its
richness of flavour belongs
to top quality in Croatian
gastronomic offer.

9838BFED-2500-4263-BD55-C59BB4D2C514

RADIMIR ČAČIĆ

rođen je 11. svibnja 1949. godine u Zagrebu. U rodnom gradu završava 1973. godine i Arhitektonski fakultet. Dodatno se obrazovao početkom novog tisućljeća na Harvardu, gdje je pohađao postdiplomske programe (J.F. Kennedy School of Government). Osnovao je Narodnu stranku – reformisti, s kojom je i pobjedio izborima za varaždinskog župana 2017. godine. Ovo nije prvi put da Radimir Čačić obnaš dužnost varaždinskog župana. Tu je poziciju prvi put obnašao u mandatu od 2005. godine.