Od ideje do utemeljenja

Mnoge ideje nastale su i razvijene iz potreba pojedinaca ili društvenih skupina. U tom smislu ideja utemeljenja Poljoprivredne zadruge Varaždinsko povrće nije ništa posebno. Ona je prije svega odraz potrebe realnog sagledavanja vremena i uvjeta u kojima se privređuje.

Osamostaljenjem Hrvatske proizvođači hrane, poglavito oni koji proizvode na selu i na malim parcelama, vrlo brzo našli su se u vrlo teškom položaju. Došlo je vrijeme kada više nitko i ništa nije štitilo ni njih, ali ni njihov proizvod. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva propadaju preko noći, a i ono malo što ih je preživljava vrlo teško na globaliziranom tržištu pronalazili put do potrošača. Uvjeti proizvodnje i prodaje gotovo preko noći se mijenjaju. Mali proizvođači i njihovi proizvodi više nikome nisu bili interesantni. Uvozni lobiji diktirali su uvjete na tržištu. Nebrojeno je primjera iz prošlosti koji govore da vidovečki povrćari nikada nisu prihvaćali politiku svršenog čina, oni su uvijek bili predvodnici, od tehnologije proizvodnje do organizacije i prodaje.

Zeljari su od davnina bili kreatori i nositelji naprednih ideja u proizvodnji povrća koje su nastajale na temelju bogatog vlastitog iskustva i iskustva drugih, poglavito seljaka iz poljoprivredno razvijenih susjednih zemalja. U tim zemljama selo i proizvodnja hrane na selu čine okosnicu poljoprivredne proizvodnje i posve je logično pitanje bilo: Zašto tako ne može biti i u Hrvatskoj?

Gledajući učinke njihovog udruživanja i rezultate koje postižu kroz zadruge, grupa vidovečkih povrćara predvođena Zdravkom Cafukom krenula je hrabro s realizacijom projekta utemeljenja PZ Varaždinsko povrće. Znali su da neće biti lako, ali su od prvog dana vjerovali u uspjeh svoje ideje.

 

ZDRAVKO CAFUK
poljoprivrednik iz Domitrovca, ubraja se među najveće
proizvođače povrća u Varaždinskoj županiji. Njegovo
obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo generacijama je
predvodnik u novim tehnologijama u proizvodnji povrća,
redovito sudjeluje u znanstvenim istraživanjima i pokusima
koji provode agronomski stručnjaci, te ima status “čuvara
sjemena varaždinskog zelja”. Zdravko Cafuk istaknuti je član
obrtničke zajednice i dobitnik najviših stručnih priznanja za
rezultate koje postiže u razvoju poljoprivrede.

 

Novom vremenu i novim uvjetima na tržištu željeli su odgovoriti na kvalitetan način. Srećom, u ostvarenju te ideje od prvoga dana imali su potporu općine i županije. Riječ je o poljoprivrednicima koji se generacijama bave proizvodnjom povrća, no zbog ograničenog zemljišnog potencijala nikada samostalno nisu mogli zauzeti neko značajnije mjesto na tržištu. Mogućnost da i u novonastalim okolnostima održe i zaštite svoju proizvodnju, da imaju tržište, da se razvijaju, te da ostvare dugoročno materijalnu i socijalnu sigurnost za sebe i svoje obitelji pronašli su u osnivanju Poljoprivredne zadruge Varaždinsko povrće.