PZ Varaždinsko povrće čuvar okoliša i biološke raznolikosti varaždinskog kraja

“Nepismeni u 21. stoljeću neće biti oni koji ne znaju čitati i pisati, nego
oni koji ne znaju učiti, zaboraviti neprimjenjivo i naučiti novo!”
Alvin Toffler, pisac i futurist

Poljoprivreda Varaždinske županije u zadnjih tridesetak godina drastično se promijenila kako organizacijski tako i sadržajno. Bivših velikih poljoprivrednih kombinata više nema, a ni mnoga poduzeća nastala na njihovim ruševinama nisu polučila neki značajniji uspjeh. Seljaci su godinama prepušteni sami sebi, bez jasne vizije i tržišta.

Na svakom koraku vidjelo se razočarenje i posve je razumljivo što su u to vrijeme mnogi razmišljali da napuste poljoprivrednu proizvodnju. To je posebno teško pogodilo proizvođače povrća, no srećom većina se brzo reorganizirala i otvorila novu poslovnu stranicu na kojoj sve više riječ vodi struka. Više prostora i na značaju dobivaju poglavlja koja govore o ekološkoj zaštiti tla i vode, te potrebi čuvanja biološke raznolikosti prostora u kojemu proizvode i žive proizvođači i njihove obitelji. Gotovo da nema ozbiljnijeg poljoprivrednog proizvođača koji rad na toj njivi nije shvatio
ozbiljno i koji nije dao svoj doprinos razvoju i potvrdi tih ideja u praksi. Tome u prilog išle su im i neke promjene u zakonskoj regulativi kad je riječ o uporabi i skladištenju kemijskih zaštitnih sredstava. Rezultat manje, ali kvalitetnije uporabe zaštitnih sredstava, veća je kvaliteta povrća.

 

MARA BOGOVIĆ
dipl. ing. agr., istaknuta je poljoprivredna stručnjakinja.
Kroz rad Poljoprivredno-savjetodavne službe stručnim
savjetima radi na unapređenju poljoprivrede u Varaždinskoj
županiji. Suradnja sa zadrugarima PZ Varaždinsko
povrće duga je i sadržajna, posebno na provođenju pokusa
i istraživanju varaždinskog zelja. Suautorica je monografije
Varaždinsko zelje, a objavila je više desetaka stručnih i
znanstvenih radova s područja poljoprivrede.

 

Posebno veliki učinak i utjecaj na tome polju imaju zadrugari PZ Varaždinsko povrće koji se redovito kad je riječ o zaštiti usjeva i nasada konzultiraju sa stručnjacima Poljoprivredno-savjetodavne službe, te stručnjacima proizvođača i dobavljača sjemena i zaštitnih sredstava.

Vidovečki zadrugari prihvatili su najsuvremenije tehnologije u proizvodnji povrća, no to nije znak da su se odrekli svoje tradicije. Jedan od naglasaka koji PZ Varaždinsko povrće izdvaja od sličnih zadruga je čuvanje tradicije i tradicionalnih proizvoda. To se prije svega odnosi na sjeme varaždinskog zelja, ali nekih vrsta krumpira. Čuvanjem starih sorti, zadrugari značajno doprinose čuvanju biološke raznolikosti varaždinskog kraja.

 

There is almost not one serious
agricultural producer
who did not take working in
the plowfields seriously and
who did not give their contribution
to the development
and confirmation of ideas
about the ecologic protection
of soil and water, as well as
the need to protect the biodiversity
of the area where they
work and live. The members
of the Vidovec cooperative
have accepted the most modern
technologies in vegetable
production, but, at the
same time, have not given up
on their tradition.