Uloga i značaj PZ Varaždinsko povrće u poljoprivredi Općine Vidovec

“Ukoliko trebate učiniti nešto vrijedno, ne pričajte nego uradite! Nakon
što uradite, o tome će pričati i vaši prijatelji i vaši neprijatelji!”
George Blount, državnik

Poljoprivreda je glavni ili važan dodatni izvor prihoda za većinu obitelji na području Općine Vidovec iako se takav zaključak ne bi mogao izvesti iz službenih statističkih podataka koji govore da se tek tridesetak posto stanovništva bavi poljoprivredom. No već na prvi pogled u dvorišta i vrtove posve je jasno da je povrće u genima svakog Vidovčana.

Potvrđuje to i njihovo bogato kulturno naslijeđe koje je sadržanoj i manifestacijski snažno obilježeno povrćem. Vidovčani se s ponosnom predstavljaju kao Zeljari. Nigdje u Varaždinskoj županiji tolika velika pozornost razvoju poljoprivrede na obiteljskim gospodarstvima se ne poklanja kao u Općini Vidovec. Poljoprivreda se u tom kraju živi 24 sata na dan i 365 dana u godini.

 

KRUNOSLAV BLAŽI
dipl. ing. agr., u PZ Varaždinsko povrće došao je u prosincu 2009.
Najprije radi kao referent prodaje, a od travnja 2010. do siječnja
2011. obnaša dužnost upravitelja Zadruge. Bio je voditelj inicijative
i izrade idejnog rješenja za realizaciju projekta logističko-distributivnog
centra “Barutana”. U poslovanje Zadruge uvodi više novina
od kojih je navažnija obračun prosječne otkupne cijene proizvoda na
mjesečnoj bazi što je rezultiralo učinkovitijim poslovanjem. Trenutno
obnaša dužnost direktora komunalnog poduzeća Kemauček d.o.o. iz
Bednje i upravitelj je PZ “Puran bednjanskog kraja”.

 

Ona je mislima i svim poslovnim planovima, kako pojedinačno obiteljskih gospodarstva, tako i Općine u cjelini. Kvaliteta povrće proizvedenog na vidovečkim njivama, posebno varaždinsko
zelje, krumpir i salata, Vidovčanima svakodnevno donosi priznanja koja potvrđuju da je riječ o vrijednim i odgovornim ljudima koji iz godine u godinu iznova žele biti još bolji. Cilj je podizanjem  organizacijske razine proizvodnje dobiti proizvode i proizvodnju koja potrošačima cijele godine može jamčiti isporuku najkvalitetnijeg povrća.

Zadruga danas tržištu isporučuje više od šest tisuća tona povrća godišnje.U tom smislu od presudne je važnosti uloga koju ima i koju strpljivo već deset godina gradi PZ Varaždinsko povrće. Zajedničkim nastupom na tržištu zadrugari šalju jasnu poruku svim komercijalnim poljoprivrednim proizvođačima da je ključ uspjeha u zajedništvu i odgovornosti koji donose materijalnu i socijalnu sigurnost svakome pojedinačno, te dobrobit zajednici u kojoj stvaraju.

Zadrugari PZ Varaždinsko povrće desetljećima stupovi su poljoprivredne proizvodnje u Općini Vidovec. Oni su nositelji ideje, kreatori poljoprivrednih odnosa, veliki  ulagači i stvaratelji novih vrijednosti. Udruženi u PZ Varaždinsko povrće postali su vrlo važan i nezaobilazan gospodarski subjekt u sektoru poljoprivrede Varaždinske županije.