Utemeljitelji PZ Varaždinsko povrće

“Postoje tri vrste ljudi: prvi su oni koji stvaraju, drugi su oni koji gledaju
kako se stvara i treći su oni koji se čude što se stvorilo.”

Za realizaciju ideje osnivanja Poljoprivredne zadruge Varaždinsko povrće nije trebalo dug čekati. Nakon više neformalnih sastanaka i rasprava o tome što bi im moglo donijeti udruživanje u zadrugu i kakve poslovne rezultate mogu ostvariti, dio najistaknutijih poljoprivrednih proizvođača na području Općine Vidovec donio je odluku da se krene u realizaciju ideje.

Budući da sami inicijatori nisu bili do kraja upućeni u pravni okvir takvoga posla, pomoć je zatražena od Varaždinske županije koja je u vidovečkim povrćarima, budućim zadrugarima, odmah prepoznala ozbiljne proizvođače i vjerne partnere. Nakon odrađivanja tehničkih i pravnih poslova devet poljoprivrednika: Zdravko Cafuk iz Domitrovca, Stjepan Kocijan iz Prekna, Milan Kolačko iz Nedeljanca, Juraj Zagorec iz Cargovca, Zdravko Rožmarić iz Domitrovca, Zdravko Presečki iz Cargovca, Josip Škreb iz Nedeljanca, Božidar Šantek iz Cargovca, te Ivan Đurđek iz Nedeljanca održali su 2. prosinca 2005. godine osnivačku skupštinu Poljoprivredne zadruge Varaždinsko povrće.

Tom prigodom jednoglasno je izabrano vodstvo zadruge, donijeti potrebni akti za rad, te izabrana ostala upravna tijela. Za predsjednika Skupštine izabran je Josip Škreb, dok je zadatak vršitelja dužnosti upravitelja PZ Varaždinsko povrće povjeren Zdravku Cafuku. Samo nekoliko dana kasnije održana je i konstituirajuća sjednica Nadzornog odbora. Za prvog predsjednika izabran je Zdravko Presečki, a za ostale članove izabrani su Stjepan Kocijan, Zdravko Rožmarić, Božidar Šantek, Ivan Đurđek, Alen Leverić i Dragutin Vincek.

Vjera u uspjeh, radni elan i međusobno povjerenje od početka su stupovi na kojima se gradio poslovni uspjeh PZ Varaždinsko povrće. Vrijednosti takvog udruživanja prepoznali su i drugi pa se broj zadrugara stalno povećavao, unatoč tome što su neki od zadrugara ne videći svoj poslovni interes napustili zadrugu. U godini obilježavanja desete godišnjice od utemeljenja kroz sustav zadruge posluje šesnaest zadrugara.

 

The founding Assembly of
the Agricultural cooperative
The Varaždin vegetables was
held on 2nd December 2005.
Josip Škreb was chosen as the
president of the Assembly,
while Zdravko Cafuk was given
the task of the acting president.
Seven more farmers
have also become members of
the cooperative: Stjepan Kocijan,
Milan Kolačko, Juraj
Zagorec, Zdravko Rožmarić,
Zdravko Presečki, Božidar
Šantek and Ivan Đurđek.