Zadrugari PZ Varaždinsko povrće od utemeljenja do 2015. godine

“Jedna od najvećih grešaka koju možete učiniti u svojem životu je da
prihvatite poznato i odbijete nepoznato. Zapravo, trebate učiniti potpuno
suprotno. Poznato dovedite u pitanje i otkrijte nepoznato.”
Guy Kawasaki, markentinški stručnjak

 

Ideja zadrugarstva u Vidovcu i okolnim mjestima vrlo brzo prihvaćena je s mnogo interesa tako se broj zadrugara PZ Varaždinsko povrće vrlo brzo povećavao. Prvom profesionalnom upraviteljicom Zadruge 02. travnja 2006. godine imenovana je gđa Valentina Peharda Božić koja će tu dužnost obavljati do kraja listopada 2010. godine. Nakon nešto više od godinu dana rada, utemeljiteljima zadruge u travnju 2007. godine pridružilo se novih sedam poljoprivrednika. Riječ je o uglednim proizvođačima povrća Ivici Košiću iz Papinca, Tomi Tomiši iz Zamlače, Stjepanu Cafuku iz Nedeljanca, Zlatku Zagorcu iz Šijanca, Eduardu Ljubeku iz Krkanca, Josipu Melnjaku iz Papinca, te Marijanu Posavcu iz Zamlače. Iste godine u siječnju Zadrugu, podnoseći neopozivu
ostavku, napušta Zdravko Presečki.

U srpnju 2007. godine zadrugare je pogodila tužna vijest o iznenadnoj smrti člana utemeljitelja Zdravka Rožmarića. Njegovo mjesto u Zadruzi preuzeo je sin Zdravko. PZ Varaždinsko povrće osnažena novim članovima, unatoč svim problemima koji su došli s velikom svjetskom gospodarskom krizom, raspadom tržišta i znatnim povećanjem troškova proizvodnje, gubitka dijela poticaja, ne posustaje. Zacrtani planovi razvoja se realiziraju, organizacijski i tehnički sve više jača, kupuju se potrebni strojevi i oprema, te radi na projektu izgradnje otkupno-distributivnog centra. Nudeći tržištu visoko kvalitetne povrćarske proizvode i poštivajući sve suvremene standarde pakiranja i isporuke proizvoda Zadruga se vrlo brzo na tržištu pozicionirala kao nezaobilazan partner mnogih trgovačkih lanaca.

 

VALENTINA PEHARDA BOŽIĆ
dipl. ing. agr., godinama je radila kao voditelj vinogradarstva u poduzeću
Varaždinka. PZ Varaždinsko povrće preuzima 2006. godine, organizacijski
je ustrojava, povećava broj zadrugara i otvara nova tržišta. Pod
njenim vodstvom Zadruga je opremljena potrebnom opremom i strojevima
čime su postavljeni čvrsti temelji za buduči razvoj. Za PZ Varaždinsko
povrće kaže da je u poslovnom smislu njeno “najdraže dijete.”

 

Tijekom 2008. i 2009. godine zadrugarima postaju Milan Košić iz Krkanca i Stjepan Drožđek iz Družbinca. Prvo značajnije osipanje članstva dogodilo se 2012. godine kada Zadrugu napuštaju trojica utemeljitelja Juraj Zagorec, Božidar Šantek i Ivan Đurđek. Potkraj prosinca iste godine zadrugarom prestaje biti Tomo Tomiša, a u veljači 2013. godine Stjepan Drožđek. Odlazak dijela članova nije pokolebao PZ Varaždinsko povrće. Snažno se nastavlja s jačanjem tržne pozicije i brendiranjem proizvoda, a Zadruga je dodatno osnažena dolaskom novih zadrugara. U proljeće 2012. zadruzi pristupa Božidar Rog iz Nedeljanca, a početkom veljače 2013. Stjepan Blaži iz Nedeljanca, Anđelko Kupčić iz Šijanca i Dario Ceglec iz Sračinca.