Što, kako i koliko proizvodimo?

Proizvodnja i prodaja povrća temeljna je djelatnost PZ Varaždinsko povrće. Zadrugari kroz sustav zadruge godišnje na tržište plasiraju oko šest tisuća tona različitih poljoprivrednih proizvoda.

U najvećoj mjeri riječ je o krumpiru i zelju koji zajedno čini više od osamdeset posto udjela u ukupnoj prodaji povrća PZ Varaždinsko povrće. No, u zadnje vrijeme sve veća pozornost se posvećuje i ostalom povrću kao što je kelj, salata, poriluk, celer, luk, mrkva, batat i dr.

Proizvodnja i prodaja povrća kod vidovečkih zadrugara iz godine u godinu raste. Rezultat je to stalnih ulaganja u opremu i strojeve, podizanje tehnološke razine proizvodnje i sustavno korištenje znanja i savjeta poljoprivrednih stručnjaka kako i proizvodnji tako i zaštiti povrća tijekom vegetacije.

Proizvodeći na temeljima tradicije i iskustva mnogih generacija, te primjenom najsuvremenijih agrotehničkih mjera PZ Varaždinsko povrće osigurala je proizvodnju u kojoj je značajno smanjena uporaba pesticida i drugih kemijskih zaštitinih sredstava. Učinak takvog načina rada i proizvodnje rezultirao je proizvodnjom visoko kvalitetnog povrća i većoj ekološkoj očuvanosti prostora.

Vidovečki zadrugari svjesni su da je najveći njihov potencijal u zemlji, unatoč tome što svaki od njih proizvodi na desetak i više malih parcela. Za opstanak njihove djece i generacija koje dolaze od presudne je važnosti u naslijeđe im ostaviti čisto tlo, vodu i zrak. Cilj vidovečkih zadrugara je proizvoditi, uspjeti na tržištu i ostati svoj na svome. Naravno, da to nije lako postići u vremenu globalizacije kada je hrvatsko tržište povrća preplavljeno jeftinim uvoznim, lijepog izgleda, ali upitne kvalitete.

Zelje (Kupus)

zadrugari-zelje

Kupus je povrće visoke biološke i niske kalorijske vrijednosti.

Krumpir

zadrugari-krumpir

Krumpir je dragocjen izvor energije i ugljikohidrata, točnije, škroba.

Celer

1.00

Svježe iscijeđeni sok korijena, lista i stabljike celera, sadrži najviše ljekovitih svojstava.

Poriluk

poriluk

Poriluk je vrlo stara povrtna biljka, u najbližem srodstvu s crvenim lukom, češnjakom i ostalim vrstama luka.

Paprika

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 90

Paprika je povrtna biljka s gotovo bezbroj oblika, boja i okusa – zelena, žuta ili crvena, velika ili mala, slatka ili ljuta.

Luk

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 90

Crveni luk spada među najstarije povrtlarske kulture.

Cikla

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 90

Cikla je korjenasto povrće, koja se zbog raznih ljekovitih svojstva u prehrani koristi više od dvije tisuće godina.

Kelj

kelj

Kelj u porodici kupusnjača slovi kao kvalitetna namirnica.