Blitva (Beta vulgaris) je zeleno lisnato povrće s debelim i hrskavim listovima. Spada u istu porodicu zajedno sa špinatom i ciklom, pa dijele i iste okuse. Okus je mješavina gorčine listova cikle i slatkoće listova špinata. Za razliku od cikle, čiji je razvoj bio usmjeren na korijen, blitva većinu svoje hranjivosti sadrži u listu. Najrasprostranjenija je u mediteranskom području, a o njezinim ljekovitim svojstvima govore još rimski i grčki zapisi iz 4. stoljeća prije Krista. Prilikom kupovine blitve pazite da listovi budu izrazito zelene boje, a stabljika čvrsta i hrskava.

 

 

Zdravlje je u povrću

Ljekovitost blitve najviše se oslikava u očuvanju zdravlja kostiju i vida. Blitva je bogata vitaminom K, koji se pod utjecajem okoline u probavnom sustavu pretvara u oblik koji aktivira proteine zaslužne za zaštitu zdravlja kosti. Blitva je ujedno i dobar izvor vitamina A, čija je najpoznatija uloga u zaštiti vida. Ovaj vitamin također pomaže u zaštiti od oksidativnih oštećenja, koji u konačnici mogu uzrokovati oboljenja od različitih vrsta karcinoma. Prirodne tvari lutein i zeaksantin utječu na povećavanje koncentracije pigmenata u oku čime se osigurava bolja zaštita mrežnice. Riječ je o namirnici bogatoj kalijem, magnezijem, kalcijem i fosforom. Utječe na snižavanje povišenog krvnog tlaka, štiti srce i žile, ima protuupalno djelovanje te ublažava grčeve u mišićima i migrene. Posljednja  istraživanja dokazuju kako najmanje tri obroka dnevno zelenog i žutog povrća smanjuju mogućnost gubitka mentalnih funkcija za čak 40 posto.

Blitva na tanjuru

Blitva je najukusnija s najviše sačuvanih hranjivih tvari, do tri dana nakon berbe. Za duže čuvanje, listove je potrebno kratko blanširati u vodi, a nakon toga zamrznuti. Kod kuhanja ili pirjanja obratite pozornost da u posudu prvo stavite zelene dijelove listova, a nakon toga stabljiku, s obzirom da je stabljici potrebno nešto više vremena za pripremu. Kuhana blitva u gastronomiji naših priobalnih krajeva, zajedno s kuhanim krumpirom, gotovo je neizostavni prilog u serviranju ribe, ali jednako ukusna može biti i uz bilo koju drugu vrstu mesa. Blitva se odlično kombinira i s tjesteninom, bilo kao
umak ili nadjev za raviole. Jednako tako, listovi blitve mogu poslužiti za slaganje roladica punjenih nadjevom, koje se zatim zapeku u pećnici. Zbog izrazito zelene boje, često se koristi kao dodatak juhama, a vrlo popularne su i različite vrste ukusnih pita punjenih nadjevom od kuhane i ocijeđene blitve.