Cikla (Beta vulgaris) je korjenasto povrće, koja se zbog raznih ljekovitih svojstva u prehrani koristi više od dvije tisuće godina. Današnje kultivirane sorte cikle nastale su iz divlje cikle, koja se još uvijek ponegdje može pronaći uz obale Sredozemnog i Crnog mora. U početku se koristilo samo lišće, dok je korijen zbog svoje tvrdoće i žilavosti bio neiskoristiv. Kultivacijom su dobivene sorte s velikim, sočnim i crvenim korijenom, ali je s druge strane zanemaren list. Korijen cikle crvene je boje koja potječe od skupine crvenog pigmenta zvanog betacijanin.

 

 

Zdravlje je u povrću

Cikla se još od antičkog doba koristi kao pomoć u liječenju malarije, akutnih fibroznih bolesti, gripe u početnom stadiju, slabokrvnosti kod djece i mlađih osoba, za reguliranje krvnog tlaka, posebno niskog, povoljno utječe na živce i rad mozga, pospješuje rad želuca, crijeva i žuči. Vegetarijanci je obavezno imaju uvrštenu u svoju prehranu jer sadrži kobalt koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12, koji se inače nalazi u namirnicama životinjskog porijekla, iznimno rijetko u povrću, a važan je jer sudjeluje u stvaranju eritrocita u krvi. Njegovo pomanjkanje uzrokuje pojavu perniciozne anemije pa je stoga cikla jedan od prirodnih lijekova u sprečavanju pojave slabokrvnosti. Cikla sadrži i jod te selen, kao i salicilnu kiselinu koja u organizmu djeluje protuupalno. Prisutnosti antocijana utječe na
obnavljanje krvi, suzbija rast stanica tumora i služi kao prirodno sredstvo za zaštitu i otklanjanje posljedica štetnog zračenja.

Cikla na tanjuru

Da bi se sačuvala najvrednija svojstva, ciklu je najbolje konzumirati sirovu, naribanu, a za puniji okus preporuča se dodavanje mrkve i kisele jabuke. Kuhate li ciklu, u lonac s vodom stavite malo octa ili limunova soka koji će sačuvati izrazitu crvenu boju. Kuhanu ciklu možete servirati narezanu kao prilog, od nje raditi pire ili je kiseliti te je koristiti kasnije kao ukusnu salatu. Pripremate li je na pari nemojte skidati kožu. Sačuvat ćete hranjive sastojke, a nakon ovakve pripreme koža se ionako vrlo lako skida. Cikla se može i peči. U foliji ili bez nje, peče se sat vremena na temperaturi oko 190  stupnjeva. Pečena cikla izvrsna je u kombinaciji s mesnim pečenjima, a smeta li vas slatkasti okus, lako ga ublažite lukom i češnjakom. Cikla se često zbog crvene boje dodaje i u biskvitno tijesto kod
pripreme čokoladnih kolača. Savjet: prilikom pripreme cikle zaštitite prste i radnu površinu jer se crvena boja lako upija, a teško uklanja.