Paprika (Capsicum tetragonum) je povrtna biljka s gotovo bezbroj oblika, boja i okusa – zelena, žuta ili crvena, velika ili mala, slatka ili ljuta. Paprika je na Stari kontinent stigla iz Meksika i središnje Amerike. Ubrzo se proširila Pirinejskim poluotokom pa preko sjeverne Afrike sve do Turske. Prodor Turaka zaslužan je za dolazak paprike u Mađarsku, gdje je ovo povrće postalo iznimno popularno, svojevrsni nacionalni simbol, posebno kad je riječ o ljutim sortama. Danas se u svijetu uzgaja pedesetak sorti paprike.

 

 

Zdravlje je u povrću

Zanimljivo je da paprike sadrži i do četiri puta više vitamina C od naranče, a točna količina ovisi o sorti paprike kao i podneblju u kojem je uzgojena. Paprika je ujedno bogata vitaminima B6 i E, riboflavinom, cinkom, kalijem, kalcijem, željezom, bakrom, manganom i selenom. Ovi su elementi u najvećim količinama zastupljeni kod svježih plodova. Konzumacijom paprike otvarate apetit i potičete probavu. Prisutnost citrina utječe na propustljivost kapilara te ih čini elastičnima, pa se paprika preporuča osobama koje pate od ateroskleroze. Paprika, kao i velika većina drugog povrtnog bilja, sadrži brojne spojeve iz skupine karotenoida, koji su prirodni antioksidansi te imaju važnu ulogu u zaštiti ljudskog zdravlja jer svojom prisutnošću sprječavaju stvaranje štetnih spojeva i štite nas
od brojnih bolesti. Spremate li papriku za zimu, kiseljenje je bolje odabir od smrzavanja jer se čuvaju hranjivi sastojci.

Paprika na tanjuru

Pratimo li povijest paprike od njezina dolaska u Europu, odmah se može zaključiti kako je paprika namirnica mediteranske kuhinje, koja se najbolje slaže s lukom, češnjakom, tikvicama, patlidžanima, rajčicama i maslinovim uljem. Sastavni je dio raznih vrsta salata i rado se servira uz hladna predjela. Crvena rog paprika peče se uz dodatak ulja i češnjaka, ali se od nje priprema i ukusni ajvar. Utjecaj turske kuhinje razlog je zašto su danas poznata i vrlo popularna različita jela koja uključuju punjene paprike. Puniti se mogu mljevenim mesom, sirevima, rižom ili povrćem. Osim u ajvaru, paprike su
postale neizostavni dio priloga od povrća kao što su sataraš i pinđur, koji se posebno dobro kombiniraju s raznim odrescima i pak mesom s roštilja. Svježa paprika, posebno ljute sorte, mogu se sušiti te potom samljeti te se kasnije koristiti kao začin u pripremi pikantnih variva i drugih mesnih jela.