Rotkvica (Raphanus sativus) je dvogodišnja biljka, koja pripada istoj botaničkoj porodici kao i repa, koraba i kolerabica. Smatra se da današnje sorte potječu iz južne Azije, koje su se razvile od divljih vrsta s obala Mediterana. Intenzivno se uzgajala u Egiptu u doba faraona, u Grčkoj i Rimu, ali i u Kini prije više od tri tisuće godina. Rotkvica spada u rijetke biljke koje već nakon 20 do 30 dana od sijanja daju sočan korijen. Rotkvica ima sličan biokemijski sastav kao i crna rotkva, ali s daleko manje gorušičine kiseline te je zbog toga ukusnija i lakše probavljiva.

 

 

Zdravlje je u povrću

Rotkvica obiluje kalijem, kalcijem, fosforom, vitaminom C, folatima i dijetalnim vlaknima. U prehrani se najčešće koristi u serviranju predjela ili salata jer zbog mirisa i okusa potiče lučenje želučanog soka. Preporuča se osobama koje pate od zatvora jer potiče rad crijeva i lučenje probavnih sokova. Svježi sok od rotkvice od davnina se koristi kao narodni lijek u otklanjanju problema s izlučivanjem žuči, liječenju upale žučnog mjehura i bolne jetre. Izvanredan je lijek protiv žutice jer normalizira proizvodnju bilirubina, pri čemu se ne koristi samo plod već i listovi. Sok iznimno povoljno djeluje i na izlučivanje sluzi iz dišnih organa, pa se obavezno preporučuje ljudima koji imaju probleme s bronhitisom, jakim prehladama, gripom, dišnim infekcijama i kašljom. Konzumiranje rotkvice ne
preporuča se osobama koje imaju upalu sluznice želuca i crijeva, čir na želucu, kao ni bubrežnim bolesnicima.

Rotkvica na tanjuru

Najpoznatija sorta rotkvice je crvene boje, okruglog ili ovalnog oblika te umjereno ljutog  okusa. Prilikom kupovanja obratite pozornost na lišće koje mora biti svježe i zeleno, dok plodovi na krajevima moraju imati korjenčiće. Velike rotkvice najčešće su stare, vlaknaste i šuplje. Cijele, narezane rotkvice na ploške, kockice, štapiće ili pak naribane, poslužuju se uz različite vrste narezaka i mesnih jela. Lijepo narezane i nekoliko sati odležane u hladnoj vodi, rotkvice se lako pretvaraju u prekrasne ukrase različitim vrstama jela. Izdubljene pak mogu biti izvrsno hladno predjelo, pogotovo ukoliko se ispune nadjevom. Narezane na ploške, rotkvice su sastavni dio različitih složenih ili miješanih salata, ali mogu poslužiti i kao dodatak bistrim ili krem juhama. Njihovim pirjanjem crvenu boju  zamijenit će ljubičasta, a tako pripremljene mogu se koristiti kao dodatak tjesteninama. Glazirane se koriste kao prilog mesnim jelima.