“Koncentrirajte energiju i marljivo radite. Odvažno se posvetite novim pokusima. Nikada se ne pribojavajte hrabro zagovarati svoje stavove. Utvrdite smjerove kojima se želite kretati i čvrsto ih se pridržavajte. I to je sve.”
A. C. W. Harmsworth, publicist i novinar
Danas u svijetlu sve prisutnije težnje modernog i urbaniziranog čovjeka da se ponovno poveže s prirodom, raste važnost hrane proizvedene na što prirodniji način. To znači da nam nije svejedno tko, gdje i na koji način proizvodi hranu za nas. Globalizacija u proizvodnji hrane utječe na veliku nesigurnost i ovisnost o proizvodnji koja se nalazi daleko i tisućama kilometara od nas. Naravno da spoznaja da ne vidimo kako se hrana proizvela, da ne znamo u kakvim je uvjetima bila skladištena i na koji način je putovala, stvara kod potrošača nepovjerenje u njenu kakvoću. Nije naime važno kakvog je hrana ukusa (što je najčešće kriterij po kojem se odlučujemo za određenu namirnicu), već je važno koliko je ona zdrava i funkcionalna za naš organizam. To znači da moramo biti upoznati s područjem gdje je proizvedena, biotehnologijom proizvodnje i prerade hrane, ali i ljudima koji se tim poslovima bave. Razvojem poljoprivredne proizvodnje, koja osigurava održivost i biološku raznolikost našeg neposrednog okoliša u kojem živimo, podići ćemo kakvoću življenja u regiji.
Diljem svijeta generacije ljudi stvarale su stoljećima svoj mjesni identitet, usavršavala su svoja znanja i vještine; čuvale od zaborava poznata jela ili prehrambene proizvode, štitile poseban krajobraz koji je ostao takav kakav jest upravo zahvaljujući uzajamnom djelovanju spomenutih prirodnih blagodati i organizaciji same proizvodnje. To suglasje poštovanja prema zemlji i proizvodima koji se na njoj proizvode na iskustvu generacija na području Varaždinske županije, poglavito na području Općine Vidovec, može vidjeti na nebrojeno primjera. Danas je ta poveznica između proizvoda, mjesta i ljudi ne samo nasljeđe koje valja sačuvati već i vrijednost na tržištu s obzirom na to da su potrošači sve više zainteresirani za kakvoću stvorenu iz zemljopisnog podrijetla, tradicije i tipičnosti. Tome posebnu pozornost posvećuju zadrugari okupljeni u PZ Varaždinsko povrće.
Potrošači su sve više zainteresirani za određena svojstva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji oslikavaju kulturu, identitet i održivi način proizvodnje. Istini za volju, takvi proizvodi istodobno doprinose očuvanju bioraznolikosti svjetske kulturne baštine, društveno-kulturnom razvoju i smanjenju siromaštva u ruralnim prostorima diljem svijeta.