Celer (Apium graveolens) je dvogodišnja biljka, koja se u 17. stoljeću razvila iz samoniklog divljeg celera te je uspješno
kultivirana. Razlikujemo tri osnovna tipa, bijeli, zeleni i celer s korijenom. U doba Homera bio je simbol ljepote i veselja, da bi se kasnije njime kitili grobovi pokojnika. U kasnom Rimu celerom su se kitile glave pobjednika. I u hrvatskom narodu postoji izreka “Gdo na srcu ima feler, navek mora jesti celer”. Dobro podnosi oštru klimu pa ga se može pronaći tijekom cijele godine, iako je najbolje kvalitete tijekom ljetnih mjeseci.

 

 

Zdravlje je u povrću

Svježe iscijeđeni sok korijena, lista i stabljike celera, sadrži najviše ljekovitih svojstava. Takav napitak odličan je lijek u suzbijanju ranih simptoma gihta i reume. Posebno se preporuča osobama sklonima debljanju i onima koje pate od nakupljenog celulita. Snižava krvni tlak i smanjuje razinu šećera u krvi. U narodnoj medicini celer se koristi u pripremi bombona od gusto ukuhanog korijena uz dodatak nepročišćenog šećera, koji smiruju neugodan nadražaj kašlja. Djeluje kao urinarni antiseptik, pomaže kod bolesti bubrega, jetre, hunjavice, problema probavnog sustava, otklanja zadah, ali i
proljetni umor. Izvor je vitamina K i štiti od osteoporoze. Cjelokupni B-kompleks iz celera potiče izmjenu ugljikohidrata, jača živce i mozak, održava zdravima kožu, kosu i oči. Oprez! Trudnice ne smiju uzimati ekstrakt celera jer potiče  kontrakcije maternice i usporava cirkulaciju u posteljici.

Celer na tanjuru

Sirovi korijen celera najčešće se koristi u salatama. Među najpoznatije svakako spada Waldorfska salata od celera i  jabuka, s majonezom i vrhnjem uz dodatak sitno nasjeckanih oraha. Šveđani ga posebno vole kombinirati s majonezom,
senfom i tučenim vrhnjem, a poslužuju ga na raženom kruhu ili uz mesna i riblja jela. U našoj kuhinji najčešće se kuha s ostalim korjenastim povrćem u juhama, ali se često priprema i kao pire. Želite li pripremiti svježe stabljike, najbolje ih je narezati neposredno prije samog posluživanja, jer će u suprotnom, zbog duljeg držanja na zraku ili u frižideru, izgubiti  hrskavost. Korijen se može peći i u pećnici ili pirjati s češnjakom te tako poslužiti s raznim mesnim jelima, posebno onima od divljači. Lišće celera osim u juhama i temeljcima, najčešće se koristi kao začin u salatama, nadjevima ili se njime pak jednostavno posipa meso ili riba s roštilja prije samog posluživanja.