Kelj (Brassica oleracea) je lisnato povrće, vrsta kupusa, ali sa specifičnim karakteristikama koje ga čine zasebnom povrtnom kulturom, koju su u svojim kuhinjama koristili još stari Grci i Rimljani. Kelj kakav danas poznajemo, prema prihvaćenom mišljenju, kultivirali su belgijski povrtlari sredinom 18. stoljeća. Iz Belgije se proširio u susjedne zemlje, Njemačku, Nizozemsku i Francusku, a potom i cijelom Europom. Uz obični glavati kelja, koji je ujedno i najrašireniji, postoje još dvije vrste – lisni ili bezglavi kelj te kelj pupčar ili prokulica.

 

 

Zdravlje je u povrću

Kelj u porodici kupusnjača slovi kao kvalitetna namirnica koja preventivno djeluje protiv raka. Naime, organosumporne komponente kao što su glukozinolati, djeluju na različite oblike raka, poput rak dojke ili jajnika, jer ovi fitonutrijenti neutraliziraju potencijalno kancerogene tvari. U kelju ima i do 15 vrsta glukozinolata. Obiluje karotenoidima, moćnim antioksidantima koji štite stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala te poput filtera sprječavaju štetne utjecaje ultraljubičastog zračenja na oči. Kelj je dobar izvor tiamina i riboflavina te vitamina B kompleksa. Vitamina K ima u kelju
u velikim količinama, a on sudjeluje u sintezi elemenata za koagulaciju krvi. Kelj je ujedno izvrstan izvor mangana, koji je pak neizostavan u procesu dobivanja energije iz proteina i ugljikohidrata.
Izvrstan je izvor kalcija koji sudjeluje u izgradnji kosti, ali za razliku od mlijeka, kelj ima daleko manje kalorija.

Kelj na tanjuru

Načini pripreme kelja uistinu su raznoliki. Kelj se može kuhati u vodi ili na pari, pirjati, puniti različitim vrstama nadjeva ili pak pržiti. Tako pripremljeni kelj može se poslužiti kao toplo predjelo, juha, prilog ili glavno jelo. Pržite li kelj potrebno vam je svega do pet minuta, kod blanširanja i parenja cijeli je postupak gotov za desetak minuta, a za pirjanje je potrebno izdvojiti od 15 minuta do pola sata vašeg vremena. U toplom predjelu kelj se odlično slaže s različitim vrstama tjestenina. Prženi ili pirjani kelj ukusan je prilog uz mesna jela ili ribu. U našim krajevima česte su juhe, variva i složenci od
kelja u kombinaciji s drugim vrstama povrća i mesa. Listove kelja može se nadijevati mesom, rižom ili gljivama, pa u nedostatku kiselog zelja, upravo listovi kelja mogu poslužiti u pripremi
sarme. I sam kelj može biti nadjev za piletinu ili neku drugu vrstu mesa, ukoliko se prethodno listovi opare.