Krumpir (Solanum tuberosum) je jednogodišnja biljka, koju iz Južne Amerike u Europu donose španjolski moreplovci u
16. stoljeću. U početku se uzgajao samo kao ukras. Zbog čestih neimaština i gladi, krumpir se počinje koristiti u prehrani kao iznimno zahvalna namirnica. Doduše, stanovništvo je bilo sumnjičavo prema gomoljima koji rastu ispod zemlje, pa se krumpir masovnije počeo saditi tek nakon naredbi s kraljevskih dvorova. Zbog lakog uzgoja, obilnog uroda, prihvatljive cijene te lake pripreme, krumpir se brzo proširio Starim kontinentom.

 

 

Zdravlje je u povrću

Krumpir je dragocjen izvor energije i ugljikohidrata, točnije, škroba. Bogat je izvor vitamina C, niacina, vitamina B6, pantotenske kiseline, tiamina, folata, kalija, magnezija, fosfora, željeza, mangana i kalcija. Vrijedi znati da se vitamin C gubi u velikim količinama prilikom termičke obrade. No, kuha li se krumpir u kori, gubi se tek trećina vitamina C, a krumpir pečen u kori gotovo da i ne gubi ovaj vrijedan vitamin. Minerali i vitamini u najvećim se količinama nalaze u samoj kori i neposredno ispod nje, stoga se preporuča guliti samo tanki sloj krumpira ili priprema neoguljenog. U  narodnoj medicini krumpir se u obliku kaše koristi kao pomoćno sredstvo u liječenju gihta, reume, upale zglobova, temperature, glavobolje, opeklina, ozeblina, dok sok blagonaklono djeluje kod
problema sa sluznicom želuca. Kora kuhanog krumpira jednako tako uspješno snižava povišeni krvni tlak.

Krumpir na tanjuru

Koliko je gotovo nebrojeno sorata krumpira, jednako je toliko i načina pripreme ove vrlo zahvalne
namirnice. Kuhan, pečen ili pržen, krumpir je postao sastavni dio gastronomske ponude našeg podneblja. I dok je stari krumpir potrebno oguliti, mladi je dovoljno tek lagano ostrugati ili pak oprati pod mlazom vode. Preporuča se
i njegova priprema, kuhanje ili pečenje u kori, kako bi se zadržala što veća količina hranjivih tvari. Krumpir se idealno sljubio i s čitavim nizom dodataka i začina. Osim standardne soli i papra, krumpir “ruku pod ruku” ide s kontinentalnim
i mediteranskim biljem i začinima, baš kao i sa svim vrstama masnoća koje se tradicionalno koriste u našim kuhinjama. Krumpir možete poslužiti samostalno ili u kombinaciji s ostalim namirnicama, u salatama, kao prilog mesu ili ribi, u juhama, varivima… Kombinacija je beskonačno, a svaka na svoj način daje okus i aromu konačnom jelu.